
1/20/2021 Employment & Labor Law FLASHPOINTS January 2021 | Illinois Institute for Continuing Legal Education - IICLE

https://www.iicle.com/employment-labor-law-flashpoints-January-2021/?utm_source=IICLE+FLASHPOINTS&utm_campaign=bb8d69b62c-january_fla… 1/3

Employment & Labor Law FLASHPOINTS January 2021

Catherine R. Locallo & Thomas C. Garretson, Robbins Schwartz [http://www.rsnlt.com] , Chicago 
312-332-7760 | E-Mail Catherine R. Locallo [mailto:clocallo@robbins-schwartz.com] | E-Mail Thomas C.
Garretson [mailto:tgarretson@robbins-schwartz.com]

Recent Department of Labor Opinion Letters: Pay for Training and Travel

In November 2020, the U.S. Department of Labor (DOL) issued back-to-back opinion letters in response
to scenarios posed as to whether certain employee trainings and travel time is required to be treated as
compensable working hours under the Fair Labor Standards Act of 1938 (FLSA), ch. 676, 52 Stat. 1060.

Voluntary Training Programs

An employer requested an opinion from the DOL regarding the compensability of voluntary training
sessions o�ered to its employees. DOL Wage & Hour Op.Ltr. No. FLSA2020-15 (Nov. 3, 2020)
[https://www.dol.gov/sites/dolgov/�les/WHD/opinion-letters/FLSA/2020_11_03_15_FLSA.pdf] . Here, the
employer provided funds to each of its employees for continuing education, but attendance at any
training was entirely voluntary. Employees gained no work-related bene�t from attending a continuing
education class, nor did they incur any penalty for failing to do so. If an employee chose to attend such a
training during working hours, the employer required the employee to utilize their paid time o�. If the
training occurred after work, no compensation was provided. The DOL noted that these continuing
education trainings were distinct from the compensable in-house training that previously had been
mandated by the employer.

In the opinion, the DOL initially highlighted that its regulations provide that attendance at lectures,
meetings, training programs, and similar activities do not need to be counted as working time (i.e.,
compensable time) if the following criteria are met:

1. Attendance is outside of the employee’s regular working hours.

2. Attendance is in fact voluntary.

3. The course, lecture, or meeting is not directly related to the employee’s job.

4. The employee does not perform any productive work during such attendance. 29 C.F.R. §785.27.

As to the third criterion above, the regulations further recognize two key instances when training time
may be excluded from an employee’s compensable working time, even though the training directly
relates to the employee’s job. First, the regulations recognize that “special situations” exist when an
employee’s time attending lectures, training sessions, and courses of instruction is not regarded as
hours worked, including when an employer establishes as an employee bene�t an instructional program
that corresponds to courses o�ered by independent bona �de institutions of learning. In this situation,
voluntary attendance at such a course outside of working hours would not be considered hours worked
even if the training session was directly related to the employee’s job or paid for by the employer.
Second, the regulations recognize that if an employee on his or her own initiative attends an
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independent school, college, or trade school after hours, that time is not considered hours worked even
if the courses are related to his or her job.

Considering the above, the DOL opined in this letter that when an employee used the continuing
education funds for a training directly related to the employee’s job and that went towards the
employee’s licensure requirements, but such training was voluntary and was completed after normal
working hours, this did not need to be treated as compensable time under the DOL’s “special situation”
regulation. Even though the training could have been completed during normal hours, the DOL
determined this fact to be immaterial for purposes of determining whether the time was compensable.
The DOL went on to note that a training does not need to ful�ll an employee’s professional licensing
requirement for it to be excluded from hours worked under the FLSA, as employers may o�er its
employees a training bene�t that corresponds to courses o�ered by “independent bona �de institutions
of learning.” 29 C.F.R. §785.31. The DOL will consider a course to meet this standard if, for example, the
course content is not tailored to any peculiar requirements of a particular job held by an individual
employee and the skill or knowledge provided through the training would enable the employee to gain
or continue employment with any employer.

The DOL also noted that if an employee travels to attend a training conference that is not considered to
be work time (i.e., constitutes a “special situation”), the time spent traveling is also excludable from work
hours as personal travel time. Travel done at an employee’s option, even if during hours that were
normally part of the employee’s workday, need not be considered hours worked under the FLSA and
thus does not need to be compensated by the employer.

The DOL further noted that an employee’s participation during regular work hours in a training program
that directly relates to the employee’s job is compensable time under the FLSA. Simply because a
training is voluntary and can be completed outside of regular working hours is immaterial because the
DOL’s regulations provide that “[w]ork not requested but su�ered or permitted is work time.” 29 C.F.R.
§785.11. While there are two circumstances in which attendance at a training program directly relating
to an employee’s job would not qualify as work time (outlined above), both scenarios address voluntary
attendance that occurs outside of regular work hours. The DOL states that an employer may establish a
policy to prohibit attendance at voluntary training during regular working hours.

In response to the DOL’s position on the compensability of voluntary training time, and in order to avoid
paying wages for time spent completing such training, employers o�ering this type of continuing
education bene�t for its sta� should strongly consider implementing a policy prohibiting employees
from completing the voluntary training sessions during their normal work hours.

Travel Time

A separate employer requested an opinion from the DOL as to whether travel time for nonexempt (i.e.,
hourly) employees is compensable time under the FLSA. DOL Wage & Hour Op.Ltr. No. FLSA2020-16
(Nov. 3, 2020) [https://www.dol.gov/sites/dolgov/�les/WHD/opinion-
letters/FLSA/2020_11_03_16_FLSA.pdf] . The employer, a construction company, has jobsites in various
locations, but stores its trucks at the principal place of business. Certain employees (foremen) are
required to travel to this location to retrieve a truck, drive to the jobsite, and then return the truck to the
principal place of business at the end of the day. Other employees (laborers) can choose to drive directly
to their jobsite or drive to the principal place of business and ride to the jobsite with the foreman
retrieving the truck. In some instances, the jobsite is close to the principal place of business; however, in
others, the jobsite is quite far from the principal place of business, so the employer pays employees for
hotel accommodations and provides a per diem meal stipend.

The DOL �rst noted that consistent with the Portal-to-Portal Act of 1947, ch. 52, 61 Stat. 84, an
employee’s time traveling to/from the actual place where the employee’s principal job activity will be
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performed is generally not compensable time when the travel occurs before the employee starts or after
the employee stops their principal activity. However, the DOL has previously opined that required travel
be counted as hours worked when an employee is required to report to a meeting place to receive
instructions, to perform work there, or to pick up tools. In order to be compensable, the activity must be
“integral and indispensable to the principal activities that [the] employee is employed to perform,” or, in
other words, must be an “intrinsic element” of the employee’s principal activities and one the employee
“cannot dispense” with if the employee is to perform the principal activities.

With respect to the employees required to retrieve a company truck at the principal place of business
each day, the employees’ travel time between the principal place of business and the jobsites was
considered by the DOL to be compensable under the FLSA. Because the company needed the trucks at
its jobsites to transport tools and materials, and the trucks needed to be stored at the principal place of
business when not at a jobsite, an employee’s retrieval and return of the truck was “integral and
indispensable to the principal activities” he or she is employed to perform, making the travel time
between the locations compensable time. However, with respect to the travel time for the employees
not required to retrieve the trucks each day (i.e., the laborers), their choice to meet the foreman at the
employer’s place of business and from there ride in the truck to the jobsite did not transform their
commute into compensable worktime.

Regarding the scenario in which the employees are away from home overnight when working at a
remote work site, time an employee spends driving to/from the remote location at the beginning and
end of the job is compensable time if the travel cuts across the employee’s normal work hours, even if
they are traveling on what would otherwise be a non-workday. However, if the employee is a passenger
while traveling to the remote work site, whether the travel time is compensable depends on when the
employee travels. If the employee travels as a passenger outside of normal working hours, the DOL
would not consider this time compensable. But if the employee travels to the remote jobsite as a
passenger during his or her normal work hours, even if not on normal workdays, the time would be
compensable under the FLSA.

If an employer o�ers to transport employees to the remote work site in the company trucks, but an
employee chooses to drive his or her own vehicle, the employer may count as compensable work time
either (1) the actual amount of compensable time the employee accrues in driving to the remote work
site or (2) the amount of time that would have accrued during travel in the truck. The DOL notes that its
regulations allow an employer to control travel costs by o�ering public or private transportation for
employees to a remote jobsite on its preferred schedule. Whether or not employees accept the o�er or
decline in favor of driving themselves, the o�er allows the employer to count as compensable time
either the time the employees’ travel takes or the time that would have been considered compensable if
the employees had accepted the o�ered transportation.

While ordinary travel to/from work is not normally considered compensable time under the FLSA,
employers with unique working situations should be cognizant of travel time compensation
requirements, particularly when employees are required to travel between work locations to perform
their principal activities.

For more information about employment and labor law, see CONDUCTING THE EMPLOYMENT
PRACTICES AUDIT (IICLE®, 2020). Online Library subscribers can view it for free by clicking here
[https://www.iicle.com/IicleOnline/Detail/33418] . If you don’t currently subscribe to the Online Library,
visit www.iicle.com/subscriptions [http://www.iicle.com/subscriptions] .
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